Як наладити відносини в сім’ї? - превью

Як наладити відносини в сім’ї?

Ставлення батьків і дітей це од вічна дилема. Як іноді жартують психологи і психотерапевти: «Якщо у вас були батьки, рано чи пізно вам потрібна буде допомога психотерапевта». Або ще один вислів: «Все травми з дитинства»

Перше, що важливо констатувати в цьому питанні, так це те, що діти біологічно це 50% мама + 50% батько, і в той же час, це абсолютно новий, неповторний представник людської раси.
І якраз на кордоні ось цих ось двох моментів і виникає сам конфлікт.
Перше переконання батьків: «Це моя дитина і він буде робити як я скажу».
Друге переконання: «Я краще знаю, що для моєї дитини краще»
Третє переконання: «Я не хочу, щоб він повторював мої помилки або як було б добре щоб він зробив те, що не вийшло у мене».

І таких переконань може бути ще більш ніж достатньо, давайте розглянемо саме ці три.
Перше переконання: «Це моя дитина і він буде робити як я скажу».
Що відбувається у відносинах між батьком і дитиною в цьому контексті. Батько пригнічує дитини, навіть не намагаючись зрозуміти його. І швидше за все через відсутність любові як мінімум до самого себе. Так як ми не можемо поділитися з кимось тим, чого у нас немає. З великою ймовірністю можна сказати, що коли дитина подорослішає і відбудеться процес самоусвідомлення то потребуватиме перепрожіваніе свого дитинства і дополученний всього необхідного.
Другий і третій варіант куди обнадійливий. І в цих випадках слід зазначити наступне:
Дитина це повноцінна нова особистість, яка вже народилася з певними задатками. Роль батька створити максимально сприятливий грунт для розкриття і прояву внутрішнього потенціалу.

Кожна людина має право і повинен отримувати свій життєвий досвід. Дитина в тому числі. Роль батька уберегти від зовнішніх факторів, які можуть загрожувати життю дитини.
Діти не повинні бути інструментом реалізації мрій і бажань своїх батьків. Те, що хотіли батьки, не повинні хотіти діти, мрії батьків, які не є мріями дітей, як і страхи, помилки і провали.

Тому, наша робота в стосунках діти-батьки складається з трьох складових:

  1. Розпізнати і допомогти розкрити справжні потреби дитини, його задатки, потенціал, слабкі і сильні його сторони і працювати з ними.
  2. Визначити тіньові потреби батьків, допомогти їм їх опрацювати, щоб не було необхідності їх реалізовувати в своїх дітях.
  3. Вибудувати процеси поваги до кордонів один одного і максимального розкриття всіх сторін.Якщо вам дійсно важливі ваші відносини з дитиною (якщо ви батько), або з батьками (якщо ви дитина) як початок роботи в цьому напрямку зробіть наступні завдання:
    Напишіть в стовпчик мої нереалізовані мрії (розчарування) -мои страхи-мої сьогоднішні мрії. Попросіть сторонню особу те ж саме. І тепер порівняйте ці два листа. Подивіться наскільки вони схожі, що в спільних та власних їх відмінності. Подивіться, які з цих страхів присутні в вас самих і які ви боїтеся щоб не повторили ваші діти. А також відзначте, що з ваших нездійснених мрій ви хочете щоб реалізував ваша дитина.
    Якщо у вас виникнуть питання по цій роботі або готові будете більш глибше попрацювати з цим запитом пишіть нам на вайбер або записуйтеся на консультацію. Консультація в вайбер безкоштовно.
    І нехай у вас все буде добре!
Дмитрик Іван
21.02.2022